Katso ensikertalaisen uniikkeja laattateoksia

Tämän pihalaatan kuvio syntyi, kun laitoin pesuvatina toimineen muotin pohjalle kohokuviollisesta tapetista leikatun yksityiskohdan.

Olen tehnyt muutamia pihalaattakokeiluja ja uskallan esitellä niitä nyt muillekin.

Ensiksi täytyy sanoa, että laattojen tekeminen on ollut mukavaa ja mielenkiintoista. Helppoakin; tarvitaan vain kuivabetonia, vettä, ruokaöljyä, rautaa ja muotteja.

Betonin sekoittamiseen olen käyttänyt akkuporakoneeseen laitettua sekoitinta. Sitä ilmankin toki pärjää, mutta helpoimmin homma hoituu sekoittimella.

Laattabetoni kannattaa jättää sopivan löysäksi, jotta työstä tulee tasainen.
Muoviset muotit on syytä öljytä työn irrottamisen helpottamiseksi.

Olen jo pitemmän aikaa katsellut esineitä sillä silmällä, että josko niistä olisi laattamuoteiksi. Muotit ovat nimittäin tässä hommassa ensisijaisen tärkeitä. Nehän määräävät minkä näköisiä ja minkä kokoisia laatoista tulee. Mielikuvitusta käyttämällä monesta esineestä voi hyvinkin olla laattamuotiksi.

Vähänkin isomman laatan tueksi on syytä laittaa rautaa. Itse leikkasin puutarhaverkosta palasen laattamassaan.
Ensin betonia pohjalle, sitten verkko ja betonia päälle niin, että verkko peittyy kunnolla.

Näin talviaikaan laattojen tekeminen on haasteellisempaa kuin kesälämpimällä ulkona.

Meillä on lämmin autotalli, jossa olen kokeilujani suorittanut. Laattojen kuivuminen toki kestää hiukan pidempään kuin kesäkeleillä eikä tiloja suoranaiseen ”laattatehtaaseen” ole, mutta kun valmistaa muutaman laatan kerrallaan, on niitä pikkuhiljaa jo kasa.

Olen suunnitellut laattoja pihallemme lyhyille kulkureiteille, koristeiksi ja kukkapurkkien alusiksi sekä mahdollisesti osaksi isompaa laatta-aluetta, jos nyt löydän hyvän muotin siihen tarkoitukseen. Omatekoisilla laatoilla voisi saada tylsähköön laatta-alueeseen uutta draivia.

Tässä pienessä, pikkuämpärin pohjalle tehdyssä laatassa on käytetty helmiä koristeena. Ne tuskin ovat kovin kestävää materiaalia betonilaatan koristeluun, mutta toimivat kokeilussa, jossa halusin vain testata koristeiden lisäämistä betonimassaan.
Tein yhden isomman laatan muovisen laatikon pohjalle.
Laatan pohjakuvio tulee kauniisti esille laatan reunoissa.
Tämä hauska kuvio syntyi muotista, joka on tehty kahvipusseista leikatuista säikeistä punomalla.

Tässä vielä kertauksena ohjeet laattojen tekemiseen: 1. Osta kuivabetonia (riittävän lujaa, kaupassa kyllä tietävät) 2. Sekoita betonia ja vettä niin, että syntyy paksuhko, vellimäinen massa. Sekoita hyvin ja jätä hetkeksi odottamaan. 3. Jos muotti on muovinen tai muuta vastaavaa öljyttäväksi sopivaa materiaalia, öljyä se. Valmis laatta irtoaa näin helpommin. 4. Sekoita betonimassaa vielä kerran ja kaada se muottiin. Lisää rautaa lujuuden lisäämiseksi. 5. Kopauta betonilla täytettyä muottia kevyesti, jotta massa varmasti levittyy tasaisesti muottiin. 6. Anna kuivua huolellisesti, useita päiviä varsinkin näin talvella. 7. Pistä kädet ristiin ja toivo, että lopputulos on sitä, mitä halusit!

Jutun alussa olevan laatan kuvio syntyi näin: leikkasin kohotapetista haluamani kohdan ja teippasin sen öljytyn muovivadin pohjalle. Tapetin pintaa en ole öljynnyt. Muista antaa työn kuivua hyvin ennen kuin alat irrotustöihin. Tapetin pala irtosi valmiista työstä todella helposti.
Tässä vielä lopputulos lähikuvassa. Kaunista, eikö vain!
Kategoria(t): Sisustus, puutarhan hoito, elämä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to Katso ensikertalaisen uniikkeja laattateoksia

 1. Tuula sanoo:

  Kyllä akkuporakoneista on moneksi! Enpä tullut ajatelleeksi, mutta siihenhän saa sekoittimenkin kiinni. Reiät, ruuvit, juuri luin blogin, jossa akkuporakoneella vinsattiin mökkilaituri talviteloille. Vieläköhän sillä saisi kahvit keitettyä? Vitsit vitsinä, todella hieno tuo laatan pinnan kuviointi ja hauskasti keksitty tekniikka. Mukavaa puuhastelukesää! https://www.iisalmenautoala.fi/tyokalut

  • Anja Harju sanoo:

   Moi Tuula!
   Akkuporakoneista on todellakin moneksi! Kone pitää olla aina laiturissa, että on valmiina, kun sitä tarvitsee. Edessä on todellakin monenlainen puuhastelukesä! Koko ajan päässä surraa, mitä kaikkea tekisi. Välillä pitää toki vain olla ja ihastella ympärillä olevaa kaunista luontoa. Hyvää kesää sinulle myös! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *